cranbrook

 

Vuonna 1923 Eliel Saarinen siirtyi Amerikkaan. Hän sai tehtäväkseen suunnitella Cranbrookiin, Detroitin lähelle, perustetun taideakatemian kampuksen. Cranbrook Academy of Art avattiin virallisesti vuonna 1932 ja Eliel Saarinen toimi sen johtajana kuolemaansa asti.

Cranbrookista kasvoi “Amerikan Bauhaus”, arkkitehtuurin ja muotoilun keskus, jolla on ollut merkittävä vaikutus koko amerikkalaiseen muotoiluun. Maailmankuulut suunnittelijat, kuten Charles Eames, Harry Weese, Florence Knoll, Harry Bertoia ja Jack Lenon Larsen, ovat opiskelleet Cranbrookissa – tietenkään unohtamatta Eliel Saarisen omaa poikaa, Eeroa. Lukuisten Cranbrookissa vierailleiden tunnettujen mestareiden joukosta mainittakoon Ludwig Mies van der Rohe ja Le Corbusier. Myös Eliel Saarisen Cranbrookin koti on nyt käytössä museona.

Eliel Saarisen jälkeläisten, sekä molempien museoiden suostumuksella on nyt ryhdytty uudelleen valmistamaan Eliel Saarisen Hvitträskiin ja Cranbrookiin suunnittelemia jugendtyylisiä kalusteita. Ne tehdään Suomessa suurelta osin käsityönä ja numeroituina kappaleina. Nämä esineet ovat lyhyessä ajassa saavuttaneet sisustajien suosion kaikkialla maailmassa.